vrijdag 6 juni 2014

De selfies van Maren Lutgens

De windmolen
Waarom heb ik de windmolen gekozen?

Wind is iets van alle tijd. Het bestond al duizenden jaren en zal er over honderd jaar ook nog zijn. Het is iets wat we vanzelfsprekend vinden en wat ook echt bij Nederland hoort. Pas sinds enkele tientallen jaren zijn we gaan denken over de wind als energiebron en nu zie je steeds meer windmolens. Ze zijn. Langzaam een vast onderdeel van Nederland geworden. Omdat het zo bij ons land begint te horen heb ik hiervoor gekozen.

Waarom zullen windmolens over 100 jaar van historische waarde zijn?


Als je terugkijkt in onze geschiedenis dan zie je dat we altijd iets met molens hebben gehad. Wij hebben de wind altijd gebruikt om ons van energie te voorzien. Denk maar aan het malen van graan. Die molens van toen vinden wij nu nog belangrijk en ik denk dat dit dus ook zo zal zijn voor onze windmolens over 100 jaar.
De brandstoffen die we nu gebruiken om energie op te wekken (olie en gas) raken langzaam op. We beginnen steeds meer na te denken over andere energiebronnen en wind is daar één van. Ik denk dat over 100 jaar de mensen terug zullen kijken naar onze tijd en onze windmolens zullen zien als de begintijd van de windenergie.
De kerk

Waarom heb ik de kerk gekozen?
De kerk en het geloof zijn altijd heel erg belangrijk geweest in Nederland maar ook in de rest van de wereld. De laatste jaren is het kerkbezoek en het aantal mensen dat gelooft flink afgenomen. Dit geldt niet voor de hele wereld maar wel voor veel landen in Europa en zeker voor Nederland. In Limburg waren veel mensen katholiek en de katholieke kerk was dan ook erg belangrijk voor de mensen. Mijn opa en oma zijn opgegroeid in een tijd dat iedereen iedere week naar de kerk ging en als je er niet was dat je dan daarop werd aangesproken door de pastoor. Dat is in de jaren vijftig geweest en dus nu pas ongeveer 60 jaar geleden. In die tijd is erg veel veranderd. Ik ga nooit naar de kerk.


Waarom zal de kerk over 100 jaar historische waarde hebben?
De kerk is honderden jaren heel erg belangrijk en invloedrijk geweest. In de laatste jaren is dat erg afgenomen. Ik denk dat dit verder zal doorgaan totdat er uiteindelijk bijna geen invloed meer van de kerk is, in ieder geval niet in Nederland. De historische waarde is dan dat mensen in die tijd zullen leren hoe vroeger de mensen geloofden en wat de invloed van de kerk zal zijn. Ook denk ik dat onze tijd (dus nu) gezien zal worden als de tijd waarin de invloed van de kerk afnam en er dus iets heel erg aan het veranderen was. Dus al bestaat de kerk misschien over honderd jaar (bijna) niet meer hij zal toch een grote historische waarde hebben. Misschien zullen sommige kerkgebouwen dan ook gebruikt worden als musea om te laten zien hoe een kerk er vroeger uitzag.


De klok

Waarom heb ik voor de klok gekozen?
Tijd is er natuurlijk altijd geweest. Het verschil met vroeger is alleen dat we er nu meer op letten. Vroeger hadden de mensen veel meer tijd als nu. Hoe meer we dus op de tijd letten hoe minder tijd we hebben.
De klok bestaat eigenlijk nog niet zo heel lang. Voor die tijd gebruikten mensen zonnewijzers of gewoon de zon om te kijken hoe laat het ongeveer was. Ook de klok van de kerktoren was voor mensen belangrijk. Nu hebben we klokken in elke kamer.


Waarom zal de klok over 100 jaar historische waarde hebben?
Ik denk dat er twee redenen zijn waarom dit zo is.
De eerste reden is dat ik denk dat we steeds meer op de tijd gaan letten. Zoals wij denken dat mensen vroeger veel meer tijd hadden omdat ze minder op de tijd letten zo zullen mensen over 100 jaar ook naar ons kijken. Ook denk ik dat alles steeds sneller zal gaan. Snellere auto's of vervoersmiddelen, snellere computers, snellere wasmachines enz.
Maar of dat dan voor meer tijd zal zorgen weet ik. Iet. Alles gaat nu ook sneller als vroeger en toch hebben we minder tijd.
De tweede reden is dat de klok met wijzers straks niet meer zal bestaan. We hebben dan volgens mij alleen nog maar digitale klokken. De klok die ik op het plaatje vasthoudt zal dan misschien in een museum hangen.

1 opmerking: