vrijdag 6 juni 2014

De selfies van Daniël Sollet


Baksteen
De eerste bakstenen dateren waarschijnlijk uit 5000 voor Christus. Maar ze werden 2000 jaar later pas als grootschalig bouwmaterialen gebruikt. In het begint werden ze met de hand gevormd maar al snel werden bakken,  gebruikt om ze in de juiste vorm te krijgen. In Europa werd de baksteen geïntroduceerd door de Romeinen maar toen zijn weggingen werd de baksteen niet meer veel gebruikt. De baksteen werd in Nederland pas echt populair tijdens de wederopbouw na de tweede wereldoorlog. Nu is bijna elk huis in Nederland van baksteen.


Waarom is het over 100 jaar van historische waarde?
De baksteen bestaat nu al zo lang zonder dat mensen het zich realiseren en over 100 jaar zal de baksteen waarschijnlijk nog steeds in gebruik zijn. Misschien nog wel meer dan nu want in Amerika bijvoorbeeld zijn nog heel veel huizen van hout en in Azie en Afrika zijn er nog veel minder bakstenen huizen. De baksteen heeft in het verleden de woningen echt geëvolueerd en de huizen een stuk steviger en veiliger gemaakt voor bijvoorbeeld branden en stormen.

Nelson Mandela
Nelson Mandela is geboren in 1918 in Zuid Afrika en op 5 december 2013 is hij overleden. Sinds 1944 was hij betrokken bij de strijd tegen apartheid. In 1961 werd hij beschuldigd van hoogverraad, maar vrijgesproken. In 1962 werd hij opnieuw gearresteerd vanwege zijn gewapende strijd tegen apartheid en werd hij veroordeeld tot levenslang. Hij werd gevangen gehouden op Robbeneiland. In 1990 werd hij vrijgelaten en in 1993 kreeg hij de Nobelprijs voor de vrede. In 1994 werd hij de eerste zwarte gekozen president van Zuid Afrika en maakte hij voorgoed een einde aan de apartheid in Zuid Afrika.


Waarom is hij over 100 jaar van historische waarde?
Hij heeft heel veel gedaan voor de zwarte mensen in Zuid Afrika en in heel de wereld. Hij heeft zijn uiterste best gegaan tegen apartheid en hij heeft dat zoveel mogelijk geweldloos gedaan. Hij werd de eerste gekozen zwarte president van Afrika. Om deze redenen is hij heel waardevol voor de mensheid en zal hij in de geschiedenisboeken vermeld worden. Zijn naam zal altijd verbonden blijven met zijn strijd tegen apartheid en met het feit dat hij na 26 jaar gevangenschap op Robbeneiland uiteindelijk toch de eerste democratisch gekozen zwarte president van Zuid Afrika is geworden. 

Pater Karel Kapel
De Pater Karel Kapel in Munstergeleen is vernoemd naar de inmiddels Heilige Pater Carolus Houben, molenaarszoon uit Munstergeleen. Na zijn intreden in 1845  in de congregatie van de Passionisten in Ere België werd hij uitgezonden naar Dublin. Daar werd hij vermaard om zijn genezingskracht. Er werden veel wonderbaarlijke genezingen gemeld. Tijdens zijn leven werd hij al in Ierland als een heilige beschouwd. Na zijn dood bleven gelovigen zijn graf bezoeken. Zijn geboortehuis werd een pelgrimsoord. In 1935 stichtten de Passionisten in het geboortehuis een gedachteniskapel. In 2013 is de kapel en zijn geboortehuis gerenoveerd om de pelgrims uit heel Nederland goed te kunnen ontvangen.
 
Waarom is het over 100 jaar van historische waarde?
De Pater Karel Kapel is een pelgrimsoord geworden voor bedevaartgangers uit Limburg en de rest van Nederland. Juist in de tijd waarin de kerken leeglopen biedt de Kapel een plek waar mensen rustig kunnen bidden of gewoon stil kunnen zijn en nadenken over het leven. Mensen in nood zoeken steun en troost en vinden dat bij het aansteken van een kaarsje in de Kapel. Dat zal over 100 jaar ook nog zo zijn dat bewijzen plekken zoals Lourdes en de Gerarduskapel in Wittem nu al.  Daar blijven de pelgrims naar toe komen. Dat zal bij de Pater Karel Kapel ook niet anders zijn. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten