zondag 16 maart 2014

Selfies van Daniëlla Theuerzeit

De steenberg in Brunssum

Een steenberg is een ophoping van afvalmateriaal dat als bijproduct van de mijnbouw ontstond. De steenkool die ze in de Hendrikmijn naar boven haalden moest gescheiden worden van stenen, deze stenen werden allemaal op een hoop gestort. Deze hoop werd na verloop van tijd zo groot dat er een steenberg ontstond. Er waren veel van deze steenbergen in Nederland. Vooral in Zuid-Limburg omdat hier vroeger de meeste mijnen lagen. Omdat na 1960 de vraag naar kolen daalde werden veel van deze mijnen gesloten. Na het afsluiten van de mijnen zijn de steenbergen grotendeels afgegraven of ze hebben na aanpassing als groengebied een recreatieve bestemming gekregen. De Wilhelminaberg is een van de grootste steenbergen van Nederland en ligt bij Snowworld (Landgraaf).

Waarom is de steenberg over 100 jaar van historische waarde?
De Steenberg wordt op het moment afgegraven omdat er bruikbaar zand en grind onder ligt. De steenberg had tot nu toe geen echte functie, hij herinnerde de mensen alleen aan de mijn. De bedoeling is dat op de plaats van de steenberg het pretpark Nature Wonder World komt. Het wordt een pretpark gebaseerd op mooie dingen uit de natuur over de hele wereld. Het moet een van de grootste pretparken in Europa worden. Het is nog niet zeker dat dit pretpark ook echt gebouwd gaat worden, maar als het niet doorgaat gaan ze van de steenberg een natuurgebied maken. Deze plek is dus over honderd jaar dus zeker nog belangrijk of het nu een reusachtig pretpark wordt of een natuurgebied.
Contant geld
Vroeger ruilden de mensen goederen en diensten. Je ging bijvoorbeeld naar een man met geiten en zei tegen hem: geef mij een geit dan krijg je van mij tien broden. Tegenwoordig gaat dit natuurlijk heel anders, we kunnen naar de winkel en daar verruilen we goederen/diensten met geld. Geld heb je in twee vormen: chartaal en giraal. Chartaal zijn munten en bankbiljetten, je kunt het aanraken. Giraal is geld dat je op een rekening hebt staan, je kunt het niet direct 'aanraken'. Contant geld is dus chartaal. In Nederland maken we gebruik van de munteenheid, Euro (€). In totaal zijn er 18 landen die gebruik maken van de euro. Er zijn dus ook nog andere munteenheden zoals, dollar ($), pond (£) en nog veel meer.

Waarom is contant geld over honderd jaar van historische waarde?
Steeds meer geld is giraal. Iedereen heeft tegenwoordig wel een bankrekening waar hun geld op staat. Mensen betalen steeds vaker met een pinpas of creditcard en steeds minder contant, vooral bij duurdere aankopen. Steeds meer dingen gaan digitaal dus waarom zouden we over honderd jaar nog met contant geld betalen? Ik denk dat over honderd jaar contant geld iets ouderwets is. Misschien is het zelfs in musea te vinden. Ik denk dat mensen wel aan geld zullen denken bij deze tijd. Door de economische crisis in de wereld en omdat heel veel dingen om geld draaien. Iedereen wil de nieuwste smartphones en de mooiste kleren en daar heb je nou eenmaal veel geld voor nodig. 
Tankstation
Bij een tankstation kunnen bestuurders van motorvoertuigen hun brandstof bijvullen (tanken). Bijna alle tankstations beschikken onder andere over benzine en diesel. Benzine is een mengsel koolwaterstoffen dat wordt gebruikt als brandstof voor benzinemotoren, dus voor de meeste auto's. Diesel is een brandstof voor dieselmotoren. Bij zowel diesel- als benzinemotoren komt CO2 vrij. Bij benzine komt per liter 2,4 kg CO2 vrij en bij diesel komt per liter 2,7 kg CO2 vrij. CO2-uitstoot bevordert opwarming van de aarde. Daarom zijn we opzoek naar ander manieren om auto's te laten rijden, zoals de elektrische auto.

Waarom is het tankstation over honderd jaar van historische waarde?
Ik denk dat er over honderd jaar geen tankstations meer zijn. Omdat CO2 zo slecht is denk ik dat over honderd jaar iedereen in een elektrische auto rijdt. Of misschien rijden we wel in auto's op zonne-energie of een hele andere auto die nog uitgevonden moet worden. In ieder geval rijden we niet meer met benzine- of dieselmotoren omdat deze zo slecht zijn voor het milieu. Tankstations zijn dan natuurlijk ook niet meer nodig. Ik denk dat het wel iets is wat mensen herinneren uit deze tijd omdat de auto zo belangrijk is. De auto is heel belangrijk want het is het meest gebruikte vervoersmiddel. Iedereen heeft een auto, dus in de toekomst is dat echt wel iets wat bij deze tijd hoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten