maandag 24 februari 2014

Selfies van Sterre Dassen

Selfie 1: De Schepenbank

De Schepenbank is in 1734 door Paes Limpens en Catharina Bousten gebouwd. Vroeger werd het gebruikt als rechtbank. Verschillende leden van de bokkenrijdersbende zijn hier ter dood veroordeeld. In het begin van de twintigste eeuw woonden Rosalie en Catharina Paulssen in de Schepenbank en de familie Jeukens had op de binnenplaats een landbouwbedrijf. Vanaf 1977 tot 1982 werd het gebouw gebruikt als gemeentehuis van de gemeente Oirsbeek. Later werd het het gemeentehuis van de nieuwe gemeente Schinnen. Daarna is het gebouw in gebruik genomen door de Weldadige Stichting Jan de Limpens en door de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Oirsbeek. In de Schepenbank is ook een waterput uit de Romeinse tijd.

Waarom juist deze selfie?
De schepenbank is een heel oud gebouw. Vroeger was het al belangrijk doordat het als rechtbank en gemeentehuis werd gebruikt. Ook nu is het nog belangrijk omdat het als ontmoetingsplek dient. Veel mensen komen hier samen voor verschillende activiteiten zoals Jeanne D'Arc, voor jongere meisjes, OJ voor de jeugd en Zibbith. Over 100 jaar zal het ook nog belangrijk zijn doordat het een van de weinige oude gebouwen in Oirsbeek is, maar ook omdat het als ontmoetingsplek dient.Selfie 2:  Carnaval
Carnaval is een van oorsprong katholiek feest. Het wordt gevierd in de drie dagen voor Aswoensdag. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond. Het carnavalsseizoen begint op veel plaatsen op 11 november om precies 11:11
Er zijn twee soorten carnaval: Bourgondisch en Rijnlands. In Limburg wordt het Rijnlandse Carnaval gevierd.
Er zijn verschillende tradities bij Carnaval zoals de carnavals vereniging, de kleding, de Prins Carnaval en vaak ook een jeugd-prinsenpaar en carnavalsoptochten.
Prins Carnaval speelt een belangrijke rol bij de plaats of carnavalsverenigingen waar hij prins van is. De bekendmaking van de prins heet ook wel de prinsenproclamatie. De prins wordt bijgestaan door de Raad van Elf en door een adjudant.

Waarom juist deze selfie?
Carnaval is oud volksfeest, wat diep in de cultuur van Limburgers is geworteld. Daarom zal het ook over 100 jaar nog gevierd worden. Ook de tradities die bij carnaval horen, zullen dan nog belangrijk zijn zoals Prins Carnaval en de carnavalskleding. Carnaval was oorspronkelijk een laatste feest waar veel gegeten werd voordat de Vastentijd begon. Vasten heeft met religie te maken en omdat religie een belangrijk onderdeel van de samenleving is, zal het feest ook over 100 jaar nog belangrijk zijn.Selfie 3: Kaarsen
Kaarsen zijn een lichtbron. Kaarsen zijn uitgevonden door de Etrusken, een ontwikkeld volk in midden-Italië. Maar in de Romeinse Tijd werden ze pas echt van groot belang. In die tijd was de kaars de voornaamste bron van kunstverlichting. Kaarsen werden toen gebruikt als klok. In de middeleeuwen zaten er horizontale ringen die de tijd aangaven. Later werden kaarsen ook gebruikt om tijd te meten. Ook in de kerk was de kaars erg belangrijk.
Na 1800 ontstond er door de industriële revolutie een grote vraag naar betere verlichting dan de kaars. Er ontstonden al snel betere kaarsen die we nu nog kennen. Maar ook de gaslamp en wlater de elektrisch lamp werden uitgevonden. Door de komst van de elektrische lamp worden kaarsen nu vooral gebruikt voor sfeer- en feestverlichting.

Waarom juist deze selfie?
Kaarsen zijn de allereerste kunstmatige lichtbron die we kennen. Door kaarslicht zijn veel andere uitvindingen gedaan waar we nu veel aan hebben, zoals de gloeilamp. Door de elektrische lamp worden kaarsen nu vooral gebruikt als sfeer- en feestverlichting, maar toch zijn ze nog vaak nodig. Bijvoorbeeld voor bepaalde gebruiken en rituelen of als de stroom een keertje uitvalt. Ook worden kaarsen nog steeds in de kerk aangestoken, bij kerkdiensten maar mensen steken ook wel eens een kaarsje aan als iemand bijvoorbeeld ziek is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten