zondag 23 februari 2014

De selfies van Luc BrounsTop 2000

De Top 2000 is Hèt Radio-evenement van het Jaar. De Top 2000 is ontstaan in 1999, mijn geboortejaar, en was bedoeld als een soort mijlpaal voor de millenniumwisseling. Men wilde het jaar 1999 - en daarmee de 20e eeuw - uitluiden met de meest favoriete muziek uit de jaren tot en met 1999. Daarvoor werd een lijst samengesteld waarop mensen via internet hun stem konden uitbrengen. De Top 2000 van 1999 was een groot succes en daarom besloot Radio 2 het programma jaarlijks te herhalen. Inmiddels is de Top 2000 het best beluisterde radio-programma van Nederland.


Waarom denk ik dat de Top 2000 over 100 jaar nog steeds belangrijk is?

Dit jaar heb ik voor het eerst echt geluisterd naar delen van de Top 2000. De Top 2000 bestaat uit muziek van alle generaties; het oudste nummer in de lijst van 2013 is uit 1936 en het jongste nummer stamt uit 2013. Bij het luisteren naar de Top 2000 leer je de muziek van je ouders en grootouders beter kennen en omgekeerd leren zij ook onze muziek kennen. Je zou kunnen zeggen dat de Top 2000 verschillende generaties via muziek bij elkaar brengt. Omdat ik denk dat generaties elkaar nodig hebben, vind ik dat de Top 2000 belangrijk is voor de toekomst. De Top 2000 verbindt generaties!  M.C. Escher

Maurits Cornelis Escher (1898 – 1972) is een Nederlandse grafisch kunstenaar, die vooral beroemd is om zijn zogenaamde “onmogelijke tekeningen” en “metamorfoses”. In zijn kunstwerken speelde hij met architectuur, perspectief en onmogelijke ruimtes, waardoor je bij het zien ervan verward raakt. Escher kreeg pas in de jaren 50 van de vorige eeuw écht erkenning als kunstenaar en sinds 1960 wordt zijn werk gebruikt in wetenschappelijke leerboeken. In Den Haag is een tentoonstelling, “Escher in het Paleis”, waar bijna 130 werken van Escher te zien zijn. Wij hebben zelf een replica van “Waterval” al jaren in de woonkamer hangen.   


Waarom denk ik dat Escher en zijn kunstwerken over 100 jaar nog steeds belangrijk zijn?

Wij vinden Escher al heel lang een fantastische kunstenaar en vaak kijk ik thuis naar “Waterval”. Steeds opnieuw ben ik onder de indruk van de manier waarop Escher er in slaagt je te misleiden. Water lijkt omhoog te stromen maar tegelijk ook omlaag te vallen. Daarom zijn we ook naar de tentoonstelling in Den Haag geweest. Daar hebben we onder andere “Toren van Babel” gezien.  Ik denk dat Escher van historische waarde is door het gebruik van wiskundige principes in zijn kunst en doordat hij blijft verbazen. Ik vind daarom dat Escher met zijn kunst ook over 100 jaar nog steeds mensen moet blijven verbazen. 
 De Gameboy Advance SP
De Gameboy is een van de eerste draagbare spelcomputers van Nintendo, waarbij het voor het eerst  mogelijk was om verschillende spellen op één spelcomputer te spelen. De voorloper ervan is de Game&Watch, waarop je slechts één spel kon spelen, omdat het scherm was voorbedrukt met beelden. Ik heb een Gameboy Advance SP, een van de opvolgers van de Gameboy, uitgebracht in 2003. Deze heeft een kleurenscherm en kon dicht geklapt worden om het scherm te beschermen. Na de Gameboy Advance SP kwam Nintendo met de Nintende DS, een iets groter model met een dubbel beeldscherm, gevolgd door de DSi die met het internet te verbinden is.  

Waarom denk ik dat de Gameboy Advance over 100 jaar nog belangrijk is?
De Gameboy Advance SP is de eerste draagbare spelcomputer die ik ooit gekregen heb. Na de Gameboy heeft de draagbare spelcomputer een enorm snelle ontwikkeling doorgemaakt, maar volgens mij staat de Gameboy aan de basis ervan. Alles wat daarna volgt is een verfijning van de techniek om meerdere spellen op één spelcomputer te kunnen spelen; je zou zelfs kunnen stellen de iPad hiervan een afgeleide is. Een product dat aan de basis staat van een technische ontwikkeling krijgt meestal historische waarde. Daarom denk ik dat de Gameboy over 100 jaar nog steeds belangrijk is. Ook heeft de Gameboy Advance SP voor mij persoonlijk blijvend historische waarde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten