maandag 17 februari 2014

De selfies van Jill van Hoof

Met 2 selfies gemaakt in Berlijn!


Selfie 1: De Isjtar poort en muur
De Isjtar poort en muur stonden vroeger in Babylon. Ook wel ‘ de Poort van God’ genoemd. De Isjtar Poort was de 8ste poort van Babylon. Hij is gebouwd in ongeveer 575 voor Chr. en is gebouwd door koning Nebukadnezar II. De poort is gemaakt van blauwe geglazuurde bakstenen met een patroon van dieren (leeuwen, geiten etc. ) en madeliefjes erop. De Madeliefjes staan voor de Assyrissche godin Isjtar, waarvoor de poort ook gebouwd is.  De poort werd gezien als een van de 7 wereld wonderen. Nu kunt u de muur en poort zien en bezoeken in het Pergamon museum in Berlijn.
Waarom is het over 100 jaar van historisch belang?
Het is een van de weinige dingen die nog over is gebleven dan de stad Babylon. Het laat zien wat voor belangrijke en heilige stad Babylon vroeger is geweest. Babylon was namelijk in 1770-1670 v. Chr. De grootste stad van de hele wereld. De muur is ook nog eens in zeer goede staat, waardoor ze hem opnieuw hebben kunnen bouwen in het Pergamonmuseum Berlijn. Het is echt iets van historische waarde en de toekomstige generatie moet het verleden kennen om het heden te kunnen begrijpen. En vergeet niet dat het nu al van historisch belang is en naarmate de tijd voorbij gaat dat belang ook steeds groter wordt.Selfie 2: Het Pergamon altaar
Het Pergamon altaar komt uit Pergamon (Turkije). Het altaar is gebouwd voor Athene en Zeus en het komt uit ongeveer 180 voor Chr. Op het altaar wordt een gigantenstrijd afgebeeld. De gigantenstrijd staat voor orde en chaos. De Giganten (ontstaan door bloeddruppels van Uranus die door Gaia opgevangen werden) wilden de Olympische goden onttronen. Ze wilden Olympus bestormen, maar werden met hulp van Herakles, door Zeus en andere Olympiërs vernietig en begraven onder vulkanische eilanden. Herakles werd hierna onder de goden opgenomen. Het altaar is gemaakt ter eren van de voorouders van Telephos (de zoon van Herakles) en gebouwd in Pergamon, omdat Telephos de stichter was van Pergamon.
Waarom is het over 100 jaar van historisch belang?
Het weergeeft een belangrijk deel van de geschiedenis van Europa (en Griekenland), omdat de Europese beschaving zijn oorsprong vindt in de Griekse cultuur en de Griekse mythologie. Het Altaar geeft ook de geschiedenis weer van de Griekse tijd. Ook weten we door dit altaar het verhaal hoe de strijd tussen de Giganten en de Olympische goden is verlopen en waarom en voor wie het gebouwd is. Ook wordt dit soort kunst in het heden niet meer vaak gemaakt en gezien. En tenslotte heeft het nu al een grote historische waarde. En is het van groot belang, omdat het ons iets leert over de Griekse mythologie. Wij hebben namelijk veel geleerd van de Griekse mythologie. 


Selfie 3: Bamboe
Bamboe is een nam voor een aantal plantensoorten die familie zijn van de grassen. De naam bamboe is afkomstig uit het Maleis. De stengels van de plant zijn van binnen hol en worden onderbroken door knopen waaraan de bladeren zitten. De plant verspreid zich via de wortels onder de grond en groeit heel snel. Er zijn veel soorten bamboe die ook allemaal van dikte en lengte verschillen. Sommige bamboe soorten bloeien maar om de 150 jaar en sterven dan. Bamboe wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt als vervanger van hout. Bovendien is het voedsel voor de panda’s. 

Waarom is het over 100 jaar van Historisch belang?
Omdat het tegenwoordig als een vervanger van hout wordt gebruikt. Bamboe is namelijk sterk, buigbaar, licht qua gewicht, goedkoop en het groeit heel snel weer aan, terug. Dat voorkomt weer dat een deel van het Regenwoud wordt omgekapt en diersoorten uitsterven. Ook wordt bamboe over 100 jaar minder in tuinen gezien, omdat een moderne tuin geen groen tot weinig groen bevat en er dus een grote kans op uitsterving kan zijn. Tenslotte is het voedsel van de panda’s, die zoals het er nu naar uitziet over 100 jaar niet meer leven in het wild.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten