woensdag 22 januari 2014

De selfies van Karijn den Teuling

Selfie 1 OV-chipkaart
De OV-chipkaart is een elektronische betaalpas voor het openbaar vervoer in Nederland. Met behulp van deze kaart kun je vanaf je bankrekening geld op het pasje zetten en kun je zonder dat je een trein- en/of buskaartjes moet kopen reizen met het openbaar vervoer. Ik heb zelf een paar jaar geleden ook een OV-chipkaart gekregen. Ik vind dit erg handig, omdat het erg makkelijk en snel gaat. De OV-chipkaart bevat een chip. Als je met het openbaar vervoer reist, moet je je inchecken hierbij wordt de kaart (met de chip) tegen een apparaat gehouden en wordt de kaart geregistreerd, als je daarna weer uitcheckt wordt gekeken hoeveel je gereisd hebt.

Waarom de OV-chipkaart over 100 jaar een historische waarde zal hebben?
De OV-chipkaart bestaat nog niet zo lang, dus ik denk dat hij best nog lang zal blijven. Ik denk dat de OV-chipkaart over 100 jaar niet meer gebruikt zal worden. Ik denk wel dat het een grote historische waarde zal gaan hebben, omdat het de eerste elektronische pasje in Nederland is geweest dat je kunt gebruiken voor het openbaar vervoer. Ook zal de OV-chipkaart veel invloed gaan hebben op de volgende technieken die hier voor zullen komen. Een elektronische kaart zal dus altijd handig blijven, omdat het snel en makkelijk is. In de toekomst zal het door de nieuwe technieken denk ik nog sneller gaan.
 Selfie 2 Oorlogsmonument Verstoorde-huisraad
Ik heb dit gekozen omdat het monument bij mij in de straat staat en ik er elke dag langs fiets als ik naar school ga. Het oorlogsmonument Verstoorde-huisraad is een monument dat is gemaakt na het neerstorten van een vliegtuig in WOII. Dit gebeurde in 1942. De wijk waarin het vliegtuig is neergestort heette vroeger De Brunssumse Leeuwstuk wijk.  Het monument is ontworpen door de kunstenaar Marco Juriën en bestaat uit een tafel met drie poten van brons, twee omgekeerde en gestapelde stoelen en een vliegtuig propeller. Op de bronzen tafel staan de namen van de 7 slachtoffers en een gedicht :
"Tussen de sterren in de nacht,
 doorklieft jouw vuur ons huis.
 Galmt terug op aarde,
 de aanvang van het licht"

Waarom het oorlogsmonument Verstoorde-huisraad over 100 jaar nog een historische waarde zal hebben?
Ik denk dat dit monument in de toekomst nog een grote historische waarde zal behouden. Ik denk dat er in de toekomt nog veel mensen weleens aan WOII terug zullen denken. WOII is namelijk een periode geweest waarin veel is gebeurd en een periode die veel invloed heeft gehad en ook een periode die veel invloed zal hebben in de toekomt. Dan kunnen mensen dit monument bezoeken. Het was ook een heel goed oorlogsvliegtuig dat is neergestort want het had vier sterke motoren, dus dat maakt dit monument nog meer bijzonder. Ook zijn er niet veel van dit soort monumenten gemaakt, namelijk maar 10 in Nederland en dat maakt dit monument nog extra bijzonder.


Selfie 3 Raadhuis Brunssum
Het raadhuis van Brunssum wordt ook wel het oude gemeentehuis genoemd. Vroeger werd dit dus als gemeentehuis gebruikt. Nu kunnen mensen die gaan trouwen er voor kiezen om dat in het oude gemeentehuis te doen. Het raadhuis van Brunssum werd gebouwd in 1919. Het gebouw is ontworpen door de architect J. Bemelmans uit Meerssen. Het raadhuis werd gebouwd in de 19e-eeuwse bouwstijl. Het raadhuis verloor zijn functie in 1973 omdat er aan de overkant een nieuw gemeentehuis werd gebouwd (vanuit hier heb ik de Selfie gemaakt). In het raadhuis zetelt nu geen gemeentebestuur meer, maar er zijn nog wel een paar gemeentelijke afdelingen gevestigd.

Waarom het raadhuis over 100 jaar nog een historische waarde zal hebben?
Ik denk dat het raadhuis van Brunssum nog een belangrijke functie zal hebben in de toekomst. Iedereen komt in zijn leven wel eens in aanraking met de gemeente, en dus ook met het gemeentehuis, bijvoorbeeld met een paspoort of natuurlijk als je geboren wordt om je vervolgens in te schrijven bij je gemeente. De gemeente is na de Rijksoverheid en provincie de belangrijkste bestuurseenheid en dat zal over 100 jaar zeker ook nog zo zijn. Het raadhuis is ook het eerste gemeentehuis van Brunssum geweest en daarom zal het nog lang een belangrijk gebouw blijven en nog lang gebruikt zal worden voor huwelijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten